blog authenticiteit 29 8 17


Authentiek samenwerken

Afgelopen week had ik met een aantal andere coaches op een prachtige locatie in Driebergen een creatieve brainstorm over het thema ‘authentiek’. Heerlijk dit soort brainstormsessies. Je kon hardop alles roepen wat er in je opkwam bij dit thema. Na zo’n 20 minuten mocht het resultaat er zijn. We hadden een flipovervel vol woorden, begrippen, synoniemen en associaties die linken aan het thema authentiek. Voldoende informatie om een boek mee te vullen.. Ok later misschien. Waarom authentiek?

Bedrijven en instellingen hechten steeds meer waarde aan ‘authentieke’ medewerkers. Laat ik je uit de droom helpen. Die zijn er niet! Hoeveel mensen kennen echt hun oorsprong? Zijn 100% betrouwbaar en echt? Authentiek zijn is geen aan-te-leren-trucje. Dit is een levenslange ontdekkingsreis. We zijn ons slechts een fractie bewust van ons denken en doen. Waar behoefte aan is, is authentiek handelen.

Dit ‘authentiek’ handelen wordt door anderen beoordeeld op basis van het door mij getoonde gedrag. En niet op basis van het feit dat ik zeg dat ik mezelf ben. Ben ik mezelf? Ja! Was ik 10 jaar geleden mezelf? Ja ook. Jezelf zijn is continu in ontwikkeling. Door opleiding/training of gewoon door de lessen van het leven. Het gaat erom wat laat ik nu aan mijn omgeving zien:

  • Ik sta open voor nieuwe ervaringen
  • Ik weet wat ik werkelijk belangrijk vind
  • Ik ben me bewust van mijn belangrijkste drijfveren en handel daarnaar
  • Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg
  • Ik ben open en eerlijk naar mezelf en naar anderen
  • Ik sta open voor feedback

Dit begint bij zelfvertrouwen. Durf jij op jezelf te vertrouwen? En durf jij de verantwoordelijkheid te nemen voor je handelen? Als leidinggevende en teamcoach zag ik veel aangepast of solistisch gedrag. Maar ben ik zelf wel zoveel beter?

Rond mijn 30-ste dacht ik mijn authenticiteit te hebben gevonden. Als leidinggevende werd ik paar jaar later volop geconfronteerd met mijn authenticiteit en mijn eigen gedrag. In die tijd kwam ik erachter dat mijn aangepaste gedrag niet past bij wie ik ten diepste ben of wil zijn. Het kostte me veel energie. Lange tijd was ik alleen verantwoordelijk geweest voor mijn resultaten. Als leidinggevende niet meer. Het thema ‘controle houden’ was een nieuw inzicht dat ik door deze rol opdeed. Juist door los te laten en ruimte te geven heb ik betere resultaten met mijn teams bereikt.

Onze ‘ego’ laagjes vormen zich al tijdens onze opvoeding. Het worden onze zogenaamde overlevingsmechanismen als we onder druk komen te staan. Maar het zijn juist deze laagjes die onze echte persoonlijke kracht maskeren en ons kunnen belemmeren in ons contact met anderen. Maar bovenal zijn het deze laagjes die ons eigen zelfvertrouwen laag houden. Aan de slag gaan met je eigen ego loont!

Authentiek samenwerken. Misschien voel of herken je nu de spanning die hierop zit. Enerzijds omdat binnen veel teams individuele medewerkers nog niet in hun persoonlijke kracht (kunnen) staan. Anderzijds omdat er sprake is van heel veel ego laagjes bij elkaar. Zelfvertrouwen is belangrijk voor het onderling vertrouwen. “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!?”

Tot slot
Authentiek samenwerken is duurzaam samenwerken. Wat draagt voor jou nog meer bij aan duurzaam samenwerken? Graag lees ik jouw gedachten hierover in het commentaarveld hieronder.

Zie jij ook de meerwaarde van authentiek samenwerken? Begin dan met het einde voor ogen (Stephen Covey) en start het ‘goede’ gesprek met je medewerker(s). En kan je hierbij wel wat hulp of begeleiding gebruiken? Dan ben je van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek (www.vriebalance.nl).

Vond je dit blog nuttig? Laat het me svp weten. En delen met je netwerk wordt zeer gewaardeerd! (Voor jou een kleine stap, voor mij een groots effect).